Näin aamupalalla juolahti mieleen, että hampaiden pesun jälkeen monet ruoat maistuvat erikoiselta. Tämä johtuu useimpien hammastahnojen sisältämästä natriumlauryylisulfaatista (C12H25NaO4S, sodium dodecyl sulphate, SDS, sodium lauryl sulphate, SLS). Tämä on tensidi, joka saa aikaan tahnan vaahtoutumisen. Natriumlauryylisulfaatti heikentää makuaistia makean perusmaun osalta.
 

Natriumlauryylisulfaatti toimii myös mikrobitartuntojen ehkäisemiseen ja se voi heikentää mös vaipallisten ja ei-vaipallisten virusten, kuten herpes simplex ja HIV, tarttumista.

Näin syksyllä natriumlauryylisulfaatilla (ts. hammastahnalla) voi olla myös epätavallista käyttöä. Se nimittäin houkuttaa  banaanikärpäsiä ja muurahaisia, jotka kuolevat siihen. Se onkin useimpien hyönteismyrkkyjen pääraaka-aine. Aineen houkutustehoa voi lisätä hedelmällä tai makeanhajuisella saippualla.