Tänään on aiheena karjalanpaisti.
Tämä on siitä erikoinen perinneruoka, että siitä on todella monta variaatiota, jotka kaikki ovat aivan yhtä oikeita keskenään. Alunperin nimi oli vain paisti ja se tehtiin pelkästä lihasta. Arkiversiota jatkettiin kasviksilla.
Kolme asiaa, jotka tekevät paistista karjalanpaistin ovat ruukku/pata, liha ja hidas kypsytys.
Nykyään kaupasta ostettaessa valmiiksi pakattua karjalanpaistilihaa, siinä on sekaisin sian- ja naudanlihaa. Ohjeissa mainitaan yleensä paistolämpötilaksi 200C ja paistoajaksi 2 tuntia. Ei. Ei. Ei.

Tässä siis, kuten minä sen teen.

Paistilihat 700g
Porkkana 100-150g
Lanttu 100-150
Sipuli, tai kaksi
Valkosipulia jokunen kynsi
Suolaa
Mustapippuria kokonaisina
Vettä

Paloittele juurekset pataan, sipulit lohkoina perään. VS-kynnet kokonaisina.
Ruskista lihojen pinnat pannulla. Ja lisää pataan. Älä paista kypsäksi. Nopea ruskistus vain.
Lisää suola ja pippurit. Itse käytän mahdollisimman vähän suolaa. Oikeastaan siten, että lautasella melkeinpä joutuu lisäämään. Pippureita semmonen minikourallinen. Ehk joku 10-15kpl.

Uunin arina näkyi olevan tommonen 100-150C. Eilisen lämmityksen jäljiltä, joten se on hyvä siis. Sata tai allekin olisi paras, mutta tällä mennään. Kun nyt 9:30 laitoin uuniin ja vaimo palailee töistä tuossa 16:00, kerkeää paisti kypsyä kuusi ja puoli tuntia.
Vinkkinä kiireisille duunareille: Paistin voi tehdä vaikka illalla uunia vaille valmiiksi ja laittaa se aamulla töihin lähtiessä uuniin. On valmista kätevästi kotiin palatessa. Tällöin kannattaa lämmittää uuni kuumaksi, ehkä sinne 200C ja samalla, kun pataa uuniin, laskee lämpötila (vajaaseen) sataan. Hitaassa kypsennyksessä vettä kanaattaa olla hieman enemmän, ettei vahingossakaan kuivu. Älä käytä kiertoilmaa.

Paistin kanssa sopii parhaiten tietenkin jauhoiset keitetyt perunat, tai perunamuusi. Tällä kertaa suunnittelin keittäväni perunat tuolla uunissa, kun se nyt on  lämmin. Saas nähhä miten onnistuu.

Paistin sekaan sopii myös loistavasti munuaiset. Itse en ole pitkään aikaan niitä käyttänyt, koska kanssa-asujat eivät niistä niin välitä, mutta ehkäpä joku päivä taas.

Paistista saa myös kätevästi moskovanpataa, tai ainakin sinnepäin, kun lisää sekaan suolakurkkua, hunajaa ja maitotilkan sekaan sekoitettuja vehnäjauhoja. Ehkä vasta hitaan kypsennyksen loppuvaiheessa.

Lisään kuvan myöhemmin, kun valmista.