picture242-normal.jpg

Eilen oli tarkoitus vääntää sampyliä aiemmin hyväksi todetusta sekaleipätaikinasta. Ajattelin tehdä hieman kookkaammat sämpylä, mutta taisi lähteä mopo lapasesta. Nuo ovat enemmänkin pieniä limppuja. Herkullisia tosin.

Tässä ohjeentynkää:

7,5 dl lämmintä vettä

4 dl neljänviljan hiutaleita

50 g hiivaa

3 tl merisuolaa

1 rkl siirappia

0,5 dl oliiviöljyä

10-15 dl vehnäjauhoja

 

Lisää hiutaleet lämpimään veteen, anna turvota hetki.

Lisää hiiva ja muutama dl jauhoja sekä siirappi.

sekoita notkeaksi velliksi, peitä liinalla ja anna rauhassa kuplia, puolisen tuntia. Lisää suola ja jauhot, jauhoja tarpeen mukaan, ei kerralla kaikkea. loppuvaiheessa alustusta lisätään öljy. alusta tasaiseksi. Taikina saa jäädä melko löysäksi, mutta pitää vaivata hyvin.

Anna kohota n. 30-50 min. liinalla peitettynä.

Vaivaa kohonnutta taikinaa työpöydällä ja leivo leiväksi tai pariksi. Käy myös vuokaleiväksi, silloin taikina saa jäädä melko löysäksi. Anna leipien kohota hyvin. (30-60min) Liian vähän kohonnut jää kovaksi ja repeilee paistettaessa !

Voit voidella leivät lämpimällä vedellä (sumutepullo käy hyvin)ja ripotella päälle esim hiutaleita, siemeniä tms.

Paista 250 asteessa n. 30 min. uunin pohjalla voi pitää pientä vesiastiaa, jolloin kosteus nousee ja saat rapean kuoren. Parhaan tuloksen sähköuunissa saat, jos käytössäsi on vuolukivinen paisto-arina.

------------

Itse tykkään leikkiä kaikkien ohjeiden kanssa, koska kokeileminen ja vaihtelu on mukavaa.
Tällä kertaa korvasin 2dl vehnäjauhoista karkeilla ruisjauhoja.
Kokonaisjauhomäärän ollessa 14dl

Turvotin hiutaleita 30min, kohotin taikinaa 30min ja leivoin. Valmiit pallerot laitoin uunin päälle kohoamaan. Tässä meni noin 10min.
Uunin lämpötilasta ei mitään käryä. Mittarista oli asteikko kadonnut joneekin ja arinalla ollut mittari näytti suunnilleen sinne, missä joskus luki 200..
20 min meni paistaessa.
Noita sämpylöitä/leipiä tuli kuvasta poiketen 5. Yksi meni iltapalalla ennen kuvan ottamista.
Loput taikinasta leivoin leiväksi. Tämä tietenkin kohosi sen 30min ja koko on sen mukainen.
picture243-normal.jpg

Paistopellit olivat käytössä siksi, että leivinuunin rakenteesta johtuen, kiviarina kerää järkyttävän määrän nokea ja tuhkaa. Ja leipiä olisi ollut todella sottaista syödä. Meillä on vain muoviharjoja, joita ei kehtaa kokeilla kuumalle pinnalle. Ja muutenkin askarruttaa lähteä harjailee luukku avonaisena. Noki ja tuhkahan pöllyävät pitkin takkahuonetta sieltä. Tänään ostin tuhkaimurin.
----

 

alkuperäinen resepti:
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/39910/VAALEA%20SEKALEIP%C3%84/