Näin syksyllä tulee kummasti omenapiirakka mieleen. Teinkin tuossa aiemmin jo yhden omena-päärynä-persikkapiirakan, mutta nyt siis. The real thing. Omenapiirakka.

200 g voita
1,5 dl sokeria
3 dl jauhoja
1 muna
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
3 omenaa
kanelia ja sokeria

Voi sulaksi ja sekoitetaan sokerin kanssa. Lisätään jauhot. Tämä muuttuu muruiksi, joista napsasin kupillisen (ei mitään mukillista) myöhempää varten talteen.
Sekaan maito, muna, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Ei vanilliini, vaan vanilja. Sen erottaa, kun lukee mitä siinä purnukassa lukee. Seos voideltuun vuokaan. Voitelua on monen sorttista, mutta itse laitan tipan oliiviöljyä ja levitän pullasudilla. Voi myös ottaa biitin voita ja levittää käsin. Yleensä en jauhota voideltua. Ei ole ollut tarvetta. Hyvin irtoaa. Myös voi halutessaan laittaa leivinpaperia. Sitäkään en itse tee, kun tuo voitelu kestää noin 30 sekuntia ja leivinpaperin asettelussa huomattavasti kauemmin ja hermot.
Omenat, paloittelin pieniksi. Ensin neljään osaan, josta poistin siemenkodat. Nämä neljännekset vielä kolmeen lohkoon. Lopuksi lohkot vielä uhuiksi siivuiksi poikittain. Miellyttävä syödä, kun kuoret jäävät mahdollisimman pieniksi.
Hedelmien päälle ripottelin RUNSAASTI kanelia, hieman sokeria ja aiemmin talteen otetut murut.

Eikö uuniin. Joku 200 noin puoli tuntia. En ole taaskaan niin varma tuosta lämpötilasta, kun puuttuu se mittari, mut puoli tuntia oli arinalla ja hyvää on.

picture314-normal.jpg

pro-vinkki: Vaniljakastike