Lihoja ostettaessa tulee monesti ihmeteltyä, että miksi marinoimaton liha on kalliimpaa. Onko marinoitu jotenkin huonompaa, tai vanhaa ja siksi marinoitua? Voi ollakin, että on näin, mutta. Marinoidussa lihassa on myös marinadi painaa. Siinä on monesti itse lihaa vähemmän kuin marinoimattomassa.
Esimerkiksi 400g paketti marinoitua possua on saman hintainen kuin saman valmistajan marinoimaton 360g paketti samaa kamaa. No tuo 40g on sitä marinadia. Ei lihaa. Tai vaihtoehtoisesti kaksi 400g pakettia, toinen marinoitua ja halvempi, toinen, marinoimaton, kalliimpi. Halvemmassa paketissa on vähemmän sitä lihaa.

Lihapaketista kannattaa myös tarkistaa lihapitoisuus. Se voi joskus yllättää. Olen joskus törmännyt jopa niinkin härskiin marinointiin, että lihapitoisuus oli just ja just 60%.. Siinä sitten mainostetaan isolla, että se ja se liha näin ja näin halvalla kilo. Suomalainenhan menee kirkuen kauppaan hakemaan kun on halpaa lihaa. Vieressä vastaavaa tuotetta koskematon pino ehkä piirun kalliimpana, mutta ilman marinadia eli 100% lihana.

Mun mielestä pitäisi olla sellainen hintamerkintä, joka kertoo itse lihan kilohinnan, mahdollisista marinadeista tai muista lisukkeista huolimatta. Olisi selkeämpää vertailla sitten kaupassa.

Tuo teollisuusmarinadihan ei oikeasti ole mitää fiksua kamaa. Samaa oranssia lisäainemössöä joka lihassa. Yök!

Ostakaa ihmiset sitä marinoimatonta. Se ei ole sen kalliimpaa. Monesti jopa halvempaa. Samalla annatte viestiä tuottajille, että ihmiset haluavat puhtaampaa lihaa.

Lihan/kanan maustaminen tai itse marinointi ei ole kovinkaan kummoista. Ei siihen aikaa mene. Tai se vähä, mikä menee on hyvin käytettyä aikaa.